Parforhold

 

Hvornår parterapi?

For mange er parforholdet den vigtigste relation til et andet voksent menneske, og vores partner den person, vi bruger mest tid sammen med.

For mange er parforholdet også vores trygge ståsted, når der sker forandringer i livet.

Parforholdet skal derfor bære meget og bliver udsat for mange prøvelser, og de fleste oplever udfordringer i deres parforhold på et tidspunkt i livet.

Udfordringerne kan blive til onde spiraler, som kan være svære at bryde ud af igen.

Og det kan være svært at tale om sammen, uden at komme til at såre hinanden eller blive uvenner.

I sådanne tilfælde kan det være godt at få hjælp.

Det kan også være en god ide at prioritere parterapi forebyggende, når man oplever begyndende frustrationer eller står over for en kommende udfordrende tid.

Måske I oplever:

  • Hyppige konflikter og skænderier
  • Manglende eller dårlig kommunikation med hinanden
  • Manglende nærhed og intimitet
  • Forskellige værdier eller forestillinger om fremtiden
  • Forskellige forventninger til parforholdet
  • Jalousi eller mistillid

 

Typiske livssituationer som kan skabe ubalance i parforholdet:

At gå fra par til forældre

At få børn sammen er for de fleste par den største og mest berigende livsbegivenhed, hvor man knyttes sammen som aldrig før.
Men mange oplever også, at det er en udfordrende tid for parforholdet. Manglende nattesøvn, et nyt individ som kræver al tid og omsorg, samt nye bekymringer og dilemmaer at tage stilling til sammen. Alt dette kræver, at man både skal finde sig selv og hinanden på ny.

Har uenighederne eller distancen mellem jer vokset sig stor det første leveår af barnets liv, kan det være gavnligt at få en hjælpende hånd til at finde den fælles vej frem igen.

At være småbørnsforældre

Tilværelsen med småbørn er for de fleste en af de mest travle og udfordrende perioder i livet og for parforholdet. Fordi timerne i døgnet er for få, og fordi små børn bringer både de bedste og de værste sider frem i os.
Man får ikke prioriteret tid til at pleje parforholdet eller tid til at tage vare på sig selv og egne behov. Oven i det skal man til at lære nye sider af sig selv og hinanden at kende.

Er kommunikationen mellem jer gået i hårdknude, eller der opstået en følelse af at glide fra hinanden, kan det være værd at få hjælp til at finde hinanden igen.

Barnløshed og fertilitetsbehandling

Op mod hvert tiende par oplever, at det er vanskeligt at blive gravide, og mange må gå i fertilitetsbehandling. Nogle få helt opgive at få børn sammen. Alt dette kan være udfordrende og opslidende for parforholdet, fordi det påvirker begge følelsesmæssigt, udfordrer selvfølelsen af kvindelighed/mandighed og skaber usikkerhed om, hvad fremtiden sammen bringer. Barnløshed kan medføre, at man er nødsaget til at finde ny mening med livet sammen. 

Bliver processen opslidende eller måske endda en trussel mod jeres parforhold, kan det være gavnligt at få hjælp til at håndtere vilkårene sammen.

Når enten et barn eller forældre har psykiske vanskeligheder, sætter det spor i hele familien. Det uanset om der er tale om diagnoser som fx ADHD, angst, depression eller ting som stress, ensomhed eller mobning. Som familiemedlemmer er det ikke altid let at forstå eller sætte sig ind i hvad der er på spil, og finde ud af hvordan man bedst kan være til hjælp. 
sykiske vanskeligheder, sætter det spor i hele familien. Det uanset om der er tale om diagnoser som fx ADHD, angst, depression eller ting som stress, ensomhed eller mobning. Som familiemedlemmer er det ikke altid let at forstå eller sætte sig ind i hvad der er på spil, og finde ud af hvordan man bedst kan være til hjælp. 
Når enten et barn eller forældre har psykiske vanskeligheder, sætter det spor i hele familien. Det uanset om der er tale om diagnoser
Livskriser (f.eks. stress, sygdom eller tab)

Når den ene eller begge oplever livskriser, uanset årsag eller omfang, ændrer vilkårene for samlivet sig også. Behovet for omsorg og støtte fra den anden vokser. Samtidig ændrer vores måder at indgå og reagere i relationen sig, når vi er i krise. Der er måske mere vrede, gråd eller tilbagetrukkethed. Mange oplever derfor også, at man lettere går skævt af hinanden i perioder, hvor den ene gennemgår en krise.

Derfor kan det være hjælpsomt sammen at få støtte til at tale om det, man hver især gennemlever og hvordan man kan finde en vej i at stå igennem den svære tid sammen.

Når børnene flytter hjemmefra

Mange par oplever kriser i forbindelse med, at deres børn flytter hjemmefra. Ofte har børnene været omdrejningspunktet for en stor del af ens fælles hverdag og liv. Mange har i årene med børn brugt mindre tid på deres parforhold og kan, når børnene flytter, opleve, at det ikke længere er let at skabe samhørighed og nærvær. Det kan give oplevelsen af, at man er gledet fra hinanden.

Men nærvær og forbundethed kan genskabes, nogle gange skal det blot have et venligt skub.

Utroskab

Utroskab skubber til det fundament af tryghed og tillid, som de fleste parhold står på, og ændrer ved synet på både en selv og ens partner.
Mange vil gerne kæmpe for at blive og finde en vej videre sammen på trods af utroskaben; fordi man stadig elsker og værdsætter hinanden, og fordi det liv man har sammen, har stor værdi.

Det er en proces, som kræver meget af begge parter, og som kan tage lang tid, derfor er det ofte gavnligt at få hjælp til at finde vejen sammen.

Overgang til livet på pension

Når den ene eller begge går på pension, forandres livet og hverdagen og sætter gang i forandringsprocesser både i vores selvoplevelse og vores samliv. For nogle udløser denne forandring en livskrise, og mange oplever at den nye livssituation skaber udfordringer og uoverensstemmelser i parforholdet. Det kan fx være i forhold til hvor meget tid man skal bruge sammen, samt hvad og hvor meget man skal lave sammen og hver for sig.

Derfor kan det i denne livsovergang være hjælpsomt med lidt støtte til at blive afstemt med hinanden.

Hvordan foregår det?

I parterapi deltager I sammen i samtaler af 75 minutters varighed.

I første samtale vil vi sammen afdække, hvad I hver især oplever som vanskeligt, og hvad I hver især har af ønsker for jeres parforhold. I de efterfølgende samtaler vil jeg hjælpe jer til at forstå, hvorfor relationen er blevet, som den er, og til hvordan I kan opnå det, I ønsker.

Hvor mange og hvor hyppige samtaler I har brug for, finder vi ud af sammen. Min generelle anbefaling er dog at prioritere samtaler med 1-2 ugers mellemrum for at opnå den bedste effekt.

For nogle par giver det mening også at komme til enkelte samtaler hver for sig.

“Gennem samtaler bliver I klogere på jeres fælles mønstre. Samtalerne bruges som en øvebane til at I kan skabe nye vaner sammen”

Var det noget andet du ledte efter?

ONLINEKURSUS

Er du træt af konflikter i dit parforhold?

Så er mit nye onlinekursus måske noget for dig!

Kontakt mig

Ring eller skriv, så vender jeg tilbage hurtigst muligt.

Jeg er på ferie fra d. 24. juni – 17. juli 2022 er derfor ikke at træffe på mail og telefon.

Ring

(+45) 60 57 56 13

Adresse

Odinsvej 12A, 3460 Birkerød

 

Åbent 

Telefon: Man – Tors kl.  8-16.

Jeg kan være optaget – læg gerne en besked, så vender jeg tilbage hurtigst muligt.

Share This